Türkiye’nin ilk arı ürünleri AR-GE Merkezi olan Balparmak AR-GE Merkezi balda taklit ve tağşişin belirlenmesine yönelik geliştirdiği yeni metotlar ve geliştirdiği inovatif ürünlerle başarısını gözler önüne seriyor. Son olarak TÜBİTAK MAM iş birliğiyle geliştirilen yeni Arısütü Kapsül ve Propolis Kapsül ürününü tüketicilerle buluşturan Balparmak Ar-Ge Merkezi, başarılarına her gün bir yenisini ekliyor.
Balparmak’ın 1986 yılında 10 milyon dolar yatırımla kurulan kalite kontrol laboratuvarıyla başlayan bilimsellik yolculuğu, AR-GE Merkezi’nde yer alan ve Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en kapsamlı dört eşdeğer bal ihtisas laboratuvarı Apilab’da gerçekleştirilen bilimsel projelerle devam ediyor. Balparmak AR-GE Merkezinde, balda taklit ve tağşişin engellenmesi için geliştirilen yeni tespit metotları ve inovatif ürünlerle sektörün gelişimine katkı sağlanıyor.
Kurulduğu günden bu yana tüketicilerini doğal arı ürünleriyle buluşturmak misyonuyla hareket eden Balparmak 2022 yılında yaklaşık 6 milyon TL’lik yeni bir yatırımla 2 yeni cihazı bünyesine dahil etti. Bu cihazlarla yeni taklit ve tağşiş yöntemlerinin önüne geçmek için tespit metodu, balın botanik orijin tespiti (bitki kaynağı), biyoaktif (sağlık faydası olan) moleküllerin tüm arı ürünlerinde tespit edilmesi, kalıntı düzeylerinin geniş bir spektrumda ve hassas şekilde belirlenmesi gibi birçok konuda çalışmalar yürütüyor.
Dünyanın Kullanımına Sunulan Değerli Bir Metot
AR-GE Merkezinde yaptığı yoğun bilimsel çalışmalarla, balda taklit ve tağşişin önüne geçmek için dünyada bir ilk olan esmer pirinç şurubu metoduna imzasını atan Balparmak, balda esmer pirinç şurubunun varlığının göstergesi olan bileşeni belirlemeyi başardı. Geliştirilen bu metot, dünyanın en saygın bilimsel dergilerinden biri olan “LWT Food Science&Technology” dergisinde yayınlanarak dünya literatürüne de girdi.
Hedef, Çam Balını Dünyaya Tanıtmak
Bir salgı balı çeşidi olan çam balı ülkemize özgü bir bal cinsi olmakla beraber dünya genelinde rekoltesinin %92’si Türkiye’de üretilmektedir. Ülkemizde ihraç edilen bal cinsleri arasında ilk sıralarda yer alan çam balı, ticari katkısı yönünden de olduça önemli bir arı ürünüdür. Balparmak AR-GE Merkezi’nin yakın zamanda hayata geçirdiği önemli çalışması da doğal çam balının tespiti için geliştirdiği “C4 şeker analizi” metodudur. Çam balında mısır şurubu ile yapılan tağşişin belirlenmesinde dünya genelinde standart olarak AOAC 998.12 metodu uygulanmaktaydı. Bu metot ile çam balının C4 şeker oranı %7’nin üzerinde tespit edilir ise bal tağşişli olarak raporlanmaktaydı. Balparmak AR-GE Merkezinin yurtdışı referans laboratuvarları ile birlikte saha çalışmalarını da içeren ve 4 yıl süren bilimsel çalışmaları sonucu AOAC 998.12 metodunun, bir salgı balı çeşidi olan çam balı analizlerinde bazı durumlarda beklenen doğru sonucu vermediği gözlenmiştir. Çam balına özel geliştirilen “C4 Şeker oranı” analiz metodu, hakemli bilimsel dergilerden biri olan “Journal of Food Composition and Analysis” dergisinde yayımlanarak tüm dünyanın kullanımına sunuldu. Ülkemiz için önemli bir gurur kaynağı olan bu tespit ile Balparmak, Türkiye’nin çam balı ihracatının bu konuyla ilgili önündeki engelle önemli bir çözüm sunmuş oldu.
Odak noktası iyi yaşama destek olmak
Odağında tüketicilerine kovandan sofraya doğallığını koruduğu ürünler sunmak olan Balparmak, bilimsel çalışmalardaki iddiasını AR-GE Merkezide geliştirdiği yenilikçi ürünleriyle de ortaya koyuyor. 2022-2023 yıllarında TÜBİTAK MAM ve Balparmak AR-GE Merkezi işbirliği ile iyi yaşamı temsil eden markası Apitera Plus’ın çatısı altında yeni takviye edici ürünlerini tüketicilerinin beğenisine sundu.
Bu önemli iş birliğiyle yetişkinler için “Apitera Plus Propolisli Sprey”, “Apitera Plus Forte Propolis”, çocuklar için “Apitera Plus Propolis Çocuk” takviye edici gıda ürünlerini tüketicisine sunan Balparmak, Apitera Plus Propolisli Sprey ile “Journal of Functional Foods 2022” dergisinde “Development of propolis and essential oils containing oral/throat spray formulation against SARS-CoV2 infection” başlığıyla yayınlandı.
Balparmak AR-GE Merkezi ve TÜBİTAK MAM iş birliğiyle geliştirilen kapsül formundaki Apitera Plus Arısütü ve Apitera Plus Propolis ise bu iddialı ürünlerden en yenileri…
Apitera Plus Arısütü Kapsül, blister ambalaj içinde tek tek paketlendiği için hijyenini de koruyor. Yerli propolislerden üretilen Apitera Plus Propolis Kapsül ise kapsül formu sayesinde içeriğinde yer alan yüksek etken maddeli propolisin daha kolay tüketilebilmesini sağlıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.