DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2053262-2,02%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Deniz yolu taşımacılığına destek yürürlüğe girdi

Deniz yolu taşımacılığına destek yürürlüğe girdi

ABONE OL
Ağustos 9, 2022 18:53
Deniz yolu taşımacılığına destek yürürlüğe girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Karayoluyla Taşınan Yüklerin Denizyoluna Aktarılmasının Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Son yıllarda artan dış ticaret hacmi ve  ihracat, kara yolu sınır kapılarında yoğunluğa olurken, bu sıkışıklığı azaltmak için Bakanlık lüzumlu düzenlemeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Dünyada birçok ülke kısa mesafe deniz taşımacılığını destekliyor.

Düzenleme ile Türkiye limanları ile öteki ülke limanları içinde Ro-Ro, Ro-Pax gemileriyle tertipli sefer yapmak amacıyla açılacak yeni hatlarda yada mevcut hatların kapasitelerinin yüzde 50 artırılması halinde mevcut hatlarda kullanılacak gemilere destek verilecek.

Düzenli sefer meydana getiren Türk bayraklı Ro-Ro gemilerinin donatanlarına geminin sefer yapmış olduğu her 10 deniz mili için yük birimi başına 2 dolar ödeme yapılacak.

Türk bayraklı Ro-Pax gemilerinin donatanlarına ise geminin sefer yapmış olduğu her 10 deniz mili için yük birimi (tır, dorse) başına 3 dolar ödenecek.

Daha kısa mesafelerde (20 deniz mili) vasıta taşıyan gemilerin donatanlarına ise bu destek yük birimi başına 20 dolar olarak uygulanacak.

Yönetmelik kapsamında, mevcut hatları geliştiren söz mevzusu gemilerin ödemesi ihtiyaç duyulan kılavuzluk ve ücretleri Bakanlık tarafınca karşılanacak.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, kara kanalıyla taşınan yüklerin deniz yoluna aktarılması ile Türkiye limanlarıyla öteki ülke limanları içinde tertipli seferlerin frekansları arttırılarak, ihracatçıların daha kısa zamanda ve daha ucuz maliyetlerle ürünlerini sevk etmeleri sağlanacak.

Türk bayrağı altında vapur işletme teşvik edilerek Türk denizci istihdam edilmesi de hedefleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
r
r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.